Amennyiben több helyen is található tyúkszem a lábunkon érdemesebb inkább szakemberhez fordulni, de ha nem túl nagy a probléma, a tyúkszem kezelése házilag is megoldható. Ebben az esetben a következő tippek is segíthetnek:

  • A tyúkszem eltávolítás egyik leghatékonyabb módja a szalicilsavas kezelés. Kenőcs vagy balzsam formájában is felvihetjük a szalicilsavat a megkeményedett bőrfelületre. Heti egy-két kezelés után a tyúkszem eltávolítása rendkívül egyszerű lesz, annak elhalása miatt.
  • Állítólag a mazsola is kiváló tyúkszemirtó szer. Felezzünk el egy nagyobb mazsolát és ragtapasszal rögzítsük a tyúkszemre. A mazsolát naponta cseréljük ki. Néhány nap és ez a bőrprobléma teljesen megszűnik.
  • A tyúkszem kezelésének egy nem végleges módszere, ha minden nap reggel és este melegvizes lábáztatás után reszelővel vagy horzsakővel ledörzsöljük a bőrkeményedést. Ezután a dörzsölt bőrfelületet kenjük be hidratálószerrel, hogy puha maradjon. Ez a módszer a tyúkszem gyökerét nem távolítja el, tehát csupán tüneti kezelés.
  • A tyúkszem eltávolítása kiválóan megoldható a vérrehulló fecskefűvel is. Ennek a gyógynövénynek a nedve amint érintkezésbe lép a bőr felületével azonnal elkezdi feloldani a tyúkszem szaruhám szövetét, tehát remek tyúkszemirtó szer. Ha nincs a közelünkben ilyen növény, a patikákban kapható vérrehulló fecskefű kivonat is. Kenjük a kivonatot közvetlenül a tyúkszemre, hogy az ép bőrfelület ne sérüljön. A tyúkszem kezelés lényege, hogy rendszeresen (naponta) végezzük. A gyógynövény leve folyamatosan lehámlasztja a szaruréteget, ami új bőrsejtek termelésére serkenti a bőr alaprétegeit így a tyúkszem belülről kifelé nyomódik. A tyúkszem kezelését annak teljes eltűnéséig folytatni kell.
  • Egyes vélemények szerint az is kiváló tyúkszemirtó megoldás, ha éjszakánként ráteszünk egy szelet citromot a kezelendő bőrfelületre. Ezt addig kell ismételni amíg a tyúkszem végleg el nem tűnik. Ez lehet a tyúkszem eltávolítás egyik legegyszerűbb módja.
  • A tyúkszem kezelése állítólag a sóval kevert hagymapakolással is megoldható. Kenjük be a masszával éjszakánként a tyúkszemet és a pakolás tyúkszemirtó hatásának következtében egy-két héten belül hűlt helye lesz a problémának.

A tyúkszem kezelése természetesen még számos patikában kapható tyúkszemirtó szerrel is megoldható.

Ecsetelők, tapaszok és kenőcsök is kaphatók kifejezetten erre a célra. Ezek a szerek elősegítik a szaruréteg lehámlását. A tyúkszem kezelése során a lehámlasztott bőrfelületet ki kell áztatni. Akkor végleges a tyukszem eltávolítása, ha az gyökerestől kifordul. Óvatosan kell bánni a tyúkszemmel: nem szabad nagyon megpiszkálni, mert ezzel megsérthetjük az alatta lévő egészséges szöveteket, ami ettől vérezhet, begennyesedhet.

Ha a tyúkszem területe elfekélyesedik, akkor a tyúkszem kezelése otthon már nem ajánlatos. Ez esetben szükség van megfelelő orvosi ellátásra. A sebész vagy a gyógypedikűrös kimetszéssel, kiégetéssel, fagyasztással, vagy a megfelelő készítményekkel történő célzott lehámlasztással megoldja a problémát. Cukorbetegek semmiképpen ne próbálkozzanak saját maguk a tyúkszem eltávolításával.Comments

Tyúkszem kezelése — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>